Aan je pensioen denken tijdens je scheiding? Wie doet dat nou?
5 juni 2018
Opdraaien voor de bijstandsuitkering van je ex
13 juni 2018

Huis gekocht met een schenking - Wat gebeurt er bij een echtscheiding?

De meeste huwelijken zijn gesloten in gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat de bezittingen gezamenlijke bezittingen zijn. Een schenking wordt bij een echtscheiding in de verdeling meegenomen. Ieder heeft recht op de helft. Het maakt hierbij niet uit of het bedrag gebruikt is voor het kopen van een huis of niet. Bij een scheiding gaat de ex er dus met de helft vandoor. Daar kun je als schenker iets tegen doen. Dit doe je door het verblijvingsbeding op te nemen bij de schenking. Door dit beding wordt de schenking als een privévermogen gezien. De notaris kan je hier meer over vertellen.

Wat zijn de gevolgen als samenwoners uit elkaar gaan?

Bij samenwoners ligt de situatie iets anders. Bij het samenwonen is er niet automatisch sprake van een gezamenlijk vermogen. Bij het samen kopen van een huis wordt ieder voor de helft eigenaar. De schenking kan gebruikt worden voor het deels betalen van de koopsom. Het gaat hierbij uiteraard om het deel van de ontvanger van de schenking. Ook in deze situatie is het weer verstandig om te schenken met een verblijvingsbeding. In de praktijk blijkt namelijk dat er bij een later huwelijk niet meer wordt stil gestaan bij de schenking.

Bij het kopen van een huis kun samenwoners niet zonder een goed advies van een notaris. Beslissingen moeten namelijk goed onderbouwd genomen worden. Is er bijvoorbeeld een samenlevingscontract en wat staat erin? Zonder eerst naar de notaris gaan en een huis kopen als samenwoners, is vragen om problemen.

Extra voorzichtig als een schenking van ouders wordt gebruikt voor de aankoop van een woning.

Bij een schenking gaat het vaak om grote bedragen tot wel 100.000 euro. Je gaat er vanuit dat je zoon of dochter altijd bij dezelfde partner blijft, maar één op de drie huwelijken strandt. Bij samenwoners zal het niet veel beter zijn. Zorg er dus altijd voor om alles tot in de puntjes te verzorgen. Een scheiding brengt al voldoende leed met zich mee. Een schenking moet niet een extra obstakel vormen.

WIL JE WETEN WAT DIT VOOR JULLIE BETEKENT?