Huis gekocht met een schenking. Wat gebeurt er bij een echtscheiding?
6 juni 2018
Koffers pakken en wegwezen!
13 juni 2018

Opdraaien voor de bijstandsuitkering van je ex

Steeds vaker zien we als tweeverdieners uit elkaar gaan dat er door beide partijen geen aanspraak wordt gedaan op partneralimentatie. Ook als iemand langer dan 5 jaar getrouwd was en 12 jaar alimentatie wettelijk verplicht is, kiezen steeds meer vrouwen en mannen ervoor geen claim bij de ander neer te leggen. Zeker als beiden goed verdienen, is dat ook niet nodig. In veel gevallen wordt dan ook de zorg voor de kinderen gelijk verdeeld. Prima afspraken die we graag voor jullie vastleggen in een convenant.

De wet bepaalt

Het komt echter steeds meer voor dat ex-partners onaangenaam verrast worden door gemeenten die soms na jaren alsnog een claim neerleggen voor partneralimentatie. Hoe kan dat nou? Je hebt toch immers anders beslist en dat ligt toch vast in het convenant? Een dergelijke situatie kan ontstaan als een van de twee partners werkloos wordt en na een WW-uitkering in de bijstand terecht komt. Gemeenten hebben het recht om die bijstand te verhalen op een ex-partner als hij of zij voldoende verdient.

Het gekke is dat niet alle gemeenten dat recht inzetten. We zien echter dat vrijwel alle grote steden waaronder Amsterdam en Rotterdam dit al langere tijd doen. En je staat toch wel heel vreemd te kijken als je na tien jaar ineens elke maand honderden euro’s aan alimentatie moet betalen aan je ex, terwijl je dat heel anders had afgesproken. Wij kunnen je alleen op dit soort zaken wijzen. Zo kun je je voorbereiden en altijd rekening houden met een risico dat dit ook jou kan overkomen. Helaas kunnen we de wet niet wijzigen.

WIL JE WETEN WAT DIT VOOR JULLIE BETEKENT?