Koffers pakken en wegwezen!
13 juni 2018
September is deze maand dé scheidingsmaand
7 september 2018

Uit elkaar na huwelijk of samenwonen?

Veel mensen denken dat je bij ons als Scheidingcoach terecht kan als je een huwelijk wil ontbinden. Maar scheiden na een periode van samenwonen heeft minstens net zoveel gevolgen. Ook dan moet een eventueel gezamenlijk gekocht huis en inboedel worden verdeeld en moeten er afspraken gemaakt worden over kinderen als die er zijn. In sommige situaties is uit elkaar gaan na samenwonen zelfs wel ingewikkelder dan na een huwelijk. We zien regelmatig partners die geen samenlevingsovereenkomst hebben en doordat er dan van oorsprong niets op papier staat, is uit elkaar gaan en tot goede afspraken komen best wel een uitdaging.

Wij gaan de uitdaging graag aan!


Woon je samen en gaan jullie uit elkaar? Dan staan we ook voor jullie klaar! Kom gerust eens langs voor een intakegesprek dan kunnen we jullie informeren welke zaken je moet regelen als je uit elkaar gaat. Want vaak heb je al een gezamenlijk leven opgebouwd. Je hebt samen met je partner misschien een huis gekocht en anders heb je ongetwijfeld andere bezittingen met elkaar aangeschaft. Één van jullie heeft misschien een eigen bedrijf of je hebt een lening afgesloten waarvan je beiden profiteerde. En dan hebben we het tot nu toe vooral over de financiële afwikkeling van jullie ‘uit elkaar gaan’. In de situatie dat jullie één of meerder kinderen hebben, dan komt er nog meer bij kijken. Een ouderschapsplan is dan minimaal verplicht.

Kinderen en uit elkaar gaan na samenwonen

Voor samenwonende partners is een biologische vader niet standaard ook in juridische zin de vader. Als er nog geen sprake is van een erkenning moeten jullie met elkaar het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechter. Uiteraard kunnen we je exact vertellen welke stappen je moet nemen en in welke volgorde. Samen met jou en je ex-partner maken we een ouderschapsplan waarin we het belang van de kinderen voldoende borgen.

Kortom de rechten en plichten van samenwonenden zijn vaak veel minder goed vastgelegd dan bij gehuwde partners. Daar waar de wet duidelijke regels en handvatten biedt bij een huwelijk, zitten we bij samenwonen vaak veel meer in een grijs gebied. Goede begeleiding en het maken van heldere afspraken is juist dan van essentieel belang. We helpen je daar graag bij!

BENIEUWD NAAR WAT WE VOOR JULLIE KUNNEN BETEKENEN? MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND ORIËNTATIEGESPREK.