Leuker kunnen we het niet maken…
27 september 2018
Scheiden met eigen zaak; een hele onderneming
18 december 2018

Meer oog voor de kinderen!

Gelukkig horen we het vaak bij ons aan tafel. Tijdens gesprekken met partners die willen scheiden, wordt vaak als eerste gezegd dat de kinderen er geen last van mogen hebben. Toch blijkt het in de praktijk keer op keer moeilijk om deze wens ook te vervullen. Begin dit jaar werd door André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade, een veertig pagina’s tellend rapport uitgebracht met als titel 'Scheiden... en de kinderen dan?' In het rapport spraken deskundigen concrete acties af die een oplossing moeten bieden voor het steeds groter wordende maatschappelijk probleem; de schade bij kinderen na scheidingen. Ik ben er blij mee, want in onze praktijk zien we dezelfde tendens. Een maatschappelijk probleem dat we met elkaar moeten aanpakken.

Waar hebben we het concreet over?


In 2017 waren 32.775 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding van hun ouders. “Zo’n 16.000 kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders”, zegt André Rouvoet in een interview naar aanleiding van het rapport. Deze kinderen hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. De boodschap van Rouvoet liegt er niet om; als samenleving pikken we dat niet langer. Uiteraard juichen we elke maatregel toe die kan bijdragen aan vermindering van schadelijke gevolgen bij kinderen als hun ouders uit elkaar gaan. Het platform ziet met name dat gemeenten een rol kunnen spelen bij de bemiddeling en het voorkomen van problemen. 

Wij zien vooral de aanpak van de bemiddeling als belangrijk ingrediënt om een scheiding succesvol te maken. Of je nu getrouwd bent of samenwoont en één of meer kinderen hebt. Uiteindelijk blijf je als ouders verantwoordelijk voor het welzijn van je kind(eren). En zoals we deze blog al begonnen, de mensen die bij ons binnenstappen voelen die verantwoordelijkheid heel erg; men wil het ook graag goed doen, vooral voor de kinderen. Wij gaan met jullie in gesprek, maar vaak zijn er nog onverwerkte emoties die gaandeweg het scheidingstraject naar boven kunnen komen. Deze zijn ontstaan door de gebeurtenissen die hebben geleid tot jullie scheiding, zoals vreemdgaan, uit elkaar groeien, onverenigbare verschillen of karakterverschillen. Een ruziemodel wordt gevoed door negatieve emoties. Een ruzie kan snel escaleren en leidt meestal tot een vechtscheiding. Dit is niét wat je wilt voor je kinderen. Om beter te communiceren en compromissen te kunnen sluiten, heb je nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Je moet weten welke onderliggende emoties nog een rol spelen en hoe je deze kunt neutraliseren, zodat je normaal met de andere ouder kunt om blijven gaan. Je zal moeten weten hoe je het beste met je ex kunt communiceren, zodat jullie kinderen geen last hebben van jullie scheiding.

Daarnaast adviseren we ouders vaak onze kindercoach in te zetten. Kinderen staan tijdens een echtscheidingsperiode bijna nooit stil hoe zij zich voelen. Ze gaan hun verdrietige en negatieve gevoelens in deze periode liever uit de weg. Kinderen zijn vaak, hoe gek het ook klinkt, bezorgd om hun ouders en willen hen minimaal tot last zijn. Ze willen spanningen in het gezin voorkomen. Praten doen ze daarom bij voorkeur niet met hun ouders of bekenden. En toch is het voor hun geestelijke gezondheid goed om op een bepaalde manier hun gevoelens te uiten. Een kindercoach maakt geen onderdeel uit van het dagelijks leven van een kind en is dus per definitie ‘veilig’ om contact mee te maken. Dit is natuurlijk geen verplichting, maar we merken dat menig ouder een dergelijk deskundig advies prettig vindt. Het stimuleert ouders alleen nog maar meer om te komen tot concrete oplossingen om de kinderen zoveel mogelijk te ontzien. Samen met jullie als ouders houden wij dan ook graag meer oog voor de kinderen!

SCHEIDEN MET KINDEREN, WIJ BEGELEIDEN JULLIE GRAAG IN DIT GEVOELIGE PROCES!