Wil je alsjeblieft in therapie met mij?
23 juli 2019
Alimentatie verzekeren
20 februari 2020

Er is er één jarig…

Mijn broer is twee jaar geleden gescheiden. Dat was niet bepaald zijn idee en tot op de dag van vandaag is dat nog steeds voelbaar. De kinderen zijn meer bij hem. Zijn ex vrouw heeft ze twee tot drie dagen per week, mijn broer heeft de kinderen de andere dagen. Ik merk dat de verjaardagen van de twee kinderen nog altijd lastig zijn. Het feestje is altijd bij mijn broer, de ex-familie wordt altijd uitgenodigd, maar qua sfeer blijft dat lastig. De rol van zijn nieuwe vriendin is helemaal lastig. Want wie schenkt nou de koffie in? En wie steekt de kaarsjes aan op de taart?

Hoe doet iedereen dat?
Op één van de forums die ik vind, zijn de meningen verdeeld. Daar waar de één vindt dat je vanuit het belang van het kind beide families bij elkaar moet hebben, vind de ander dat er een gênante sfeer ontstaat, waardoor het feestgevoel wel weg is. In het ouderschapsplan kun je afspraken maken over verjaardagen en andere feestdagen. Praat er in ieder geval over, dan zitten jij en je ex tenminste op één lijn. En dat moet de praktijk uitwijzen of jullie plan werkt. Want als jullie het verstandig vinden om gezamenlijk verjaardagen te vieren dan moeten opa’s en oma’s zich ook aanpassen. In de praktijk blijken sommigen nogal moeite te hebben. Eén van de schrijvers zet op het forum dat oma de verjaardag van haar kleinkind overslaat omdat ze er tegenop ziet om de ex-schoonfamilie onder ogen te komen. En als belangrijke mensen verjaardagen gaan mijden, heb je precies niet bereikt wat je in het ouderschapsplan zo duidelijk met elkaar afgesproken hebt; ‘voor onze kinderen moet alles zoveel mogelijk hetzelfde blijven’.

Doe wat bij jullie past!
Een eenduidige oplossing is dus niet zomaar te vinden. Als je de aantallen optelt in het forum dat ik bekeek, viert 66% de verjaardagen gescheiden. En hé, op die manier heeft je kind twee keer een feestje. Een enkeling geeft aan dat ze het wel met elkaar vieren maar dat nieuwe partners niet welkom zijn op het verjaarsfeestjes van het kroost, Ik benadruk altijd dat je moet doen wat bij jullie past. Als beide ouders aandacht hebben voor deze bijzondere dagen en de liefde geven die daarbij hoort, kunnen kinderen er best mee omgaan dat het nou eenmaal niet meer zo is als vroeger. Feitelijk geldt dat voor alles wat ze in een jaar meemaken. Kun je na de scheiding het nog heel goed vinden met elkaar, dan is een verjaardag gezamenlijk vieren misschien wel bijna logisch.

Het ouderschapsplan
Sinds 2009 zijn ouders als ze gaan scheiden wettelijk verplicht om afspraken over hun kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan. Ik denk een prima maatregel, want het vastleggen van afspraken voorkomt veel ellende in de toekomst. In principe mogen jullie in een ouderschapsplan alle afspraken opnemen die betrekking hebben op de kinderen.

Een aantal onderwerpen zijn daarbij verplicht. De verdeling van de zorg en opvoeding, de wijze waarop de omgang is geregeld en de verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding. Ook hoe informatieoverdracht over de ontwikkeling van jullie kind plaatsvindt en het overleg over de belangrijke zaken moet je vastleggen. Het vieren van verjaardagen hoort daar niet per se bij. Maar uit ervaring weten we dat het wel verstandig is om het er vooraf al over te hebben, of je het nou wel of niet officieel vastlegt!

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!