Er is er één jarig…
31 oktober 2019
Relatiestress tijdens ‘lock down’ Coronavirus
23 april 2020

Alimentatie verzekeren

Is alimentatie jouw grootste bron van inkomsten? Heb jij de (bijna) volledige zorg voor de kinderen en is een eigen inkomen lastig? Dan is het goed om toch eens te bedenken; wat als. Want mocht er ooit iets met je ex-partner gebeuren en hij of zij overlijdt, dan zou je zonder inkomsten achterblijven. Gelukkig is over dat risico door verzekeringmaatschappijen allang nagedacht. De zogenaamde alimentatiepolis kun je bij diverse maatschappijen afsluiten.

Een ali-wat-polis?
Onlangs vertelde een bekende mij dat zijn zus een verzekering had afgesloten voor de partneralimentatie die zij maandelijks ontving van haar ex; een zogenaamde alimentatiepolis. Ik hoor mijn nog-niet-zolang-geleden-gescheiden vriendin achter mij vragen, een ali-wat-polis? Dat was duidelijk, daar had ze dus nog nooit van gehoord. Bij navraag op dezelfde verjaardag bleek het merendeel nog nooit te hebben gehoord van een alimentatiepolis. Eigenlijk best vreemd terwijl iedereen het heel normaal vindt om z’n salaris te verzekeren door een inkomensverzekering af te sluiten. Feitelijk blijkt de alimentatiepolis niet veel anders te zijn; ook hierbij verzeker je een vaste inkomstenstroom, de alimentatie.

Nadenken over wat als
In het geval de alimentatie voor jou een essentiële bron van inkomsten is, is het goed te bedenken wat er gebeurd als je ex-partner zou overlijden. Misschien iets dat ook tot de verantwoordelijk zou moeten of kunnen behoren van de alimentatiebetaler zelf. Ook hij of zij zou moeten nadenken wat er gebeurt na zijn of haar overlijden. Maar je kunt je voorstellen dat je ex dat misschien bedenkt rondom de alimentatie van de kinderen. Of hij ook wil stilstaan bij de partneralimentatie is maar de vraag. Wiens verantwoordelijkheid het is om één en ander te regelen, laten we graag in het midden. Feit is dat je beiden ‘gever’ of ‘nemer’ stappen kunt zetten om een verzekering te initiëren.

Een alimentatiepolis is feitelijk een verzekering op het leven van degene die alimentatie betaalt. Als diegene overlijdt, stopt onmiddellijk de betaling van alimentatie en wordt de ontvanger geconfronteerd met een (volledige) terugval in het inkomen. Met de alimentatiepolis loopt de alimentatiebetaling voor zowel de ex-partner als eventuele kinderen gewoon door voor de periode die beide partners bij hun scheiding hebben afgesproken. En dat laatste zegt het al. Het is goed om hier met je ex-partner afspraken over te maken.

In mijn praktijk kaart ik het vaak maar meteen aan. Juist als je toch gesprekken voert en een heleboel moet regelen, is het helemaal niet vreemd ook meteen deze verzekering te bespreken. Achteraf is dat vaak veel lastiger, dan zijn de meesten wel ‘regelmoe’. Immers, er kwam naast alle emoties al zoveel bij kijken…

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!