Alimentatie verzekeren
20 februari 2020
Co-ouderschap; een gelijke verdeling van zorg en opvoeding
14 mei 2020

Relatiestress tijdens ‘lock down’ Coronavirus

Hoeveel tijd breng je met elkaar door? Vast en zeker regelmatig een onderwerp van discussie. Schaam je niet hoor, dat komt bij meeste stellen wel voor. Ik hoor een vriend van mij altijd klagen dat hij zijn carrièrevrouw veel te weinig thuis ziet. Maar wat nu we allemaal verplicht vanuit huis werken? Corona veroorzaakte in heel wat relaties de nodige stress. Niet alleen werd de sport afgelast van de toch al drukke kinderen die niet naar school gingen, ook je partner die normaal hele dagen op pad was, zat thuis. Sommige relaties hebben de intelligente lockdown begin dit jaar maar net ‘overleeft’. En nu zitten we al midden in de tweede golf!

De balans tussen ‘me-time’ en ‘we-time’
Hoeveel tijd samen is eigenlijk ideaal? Elke stel heeft andere behoeftes en maatstaven als je hen vraagt hoeveel tijd ze samen doorbrengen. Ik ken mensen die alles samendoen, zelfs de boodschappen, terwijl anderen nooit met elkaar op vakantie gaan. Het ene vriendenstel ligt nog dagelijks lepeltje lepeltje te slapen, andere vrienden hebben een heel gelukkig huwelijk met ieder hun eigen slaapkamer. Persoonlijk denk ik dat de hoeveelheid tijd niet zo belangrijk is. Het klinkt cliché maar het is vooral de kwaliteit die ertoe doet. Heb je echt oog voor de ander, stimuleer je elkaar en heb je aandacht voor elkaar.

Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
Te veel op elkaars lip zitten, lijkt ook niet bevorderend voor de relatie. De lockdown bracht veel stellen in de situatie dat me-time bijna onmogelijk was omdat beide partners veel thuis zijn. Voor sommigen geldt dat nog steeds. Anderen worden nu bij de tweede golf wederom gedwongen alsmaar bij elkaar te zijn. Het afgelopen halfjaar zagen we als scheidingscoach meer stellen uit elkaar gaan. Dat verbaast ons niet. We zagen altijd al dat stellen die na een vakantie uit elkaar gaan. Of ouderen die het prima hadden toen ze nog werkten maar gek van elkaar worden als ze met pensioen gaan. Eigenlijk allemaal vergelijkbaar. Te veel met elkaar blijkt lastig.

Ik hou van mijn werk. Ik breng partners die problemen hebben graag weer samen. Als dat niet meer mogelijk is, vind ik het een uitdaging om de communicatie tussen (ex-)partners goed te houden met de methode ‘succesvol scheiden’. Maar ik hoop dat iedereen in deze corona periode wat vaker zijn hand over het hart strijkt. Laten van deze verplichte we-time een positieve vibe overhouden want voor je het weet heb je weer ruzie omdat je nooit tijd hebt voor elkaar!

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!