Relatiestress tijdens ‘lock down’ Coronavirus
23 april 2020
Waar blijft mijn geld?
6 juli 2020

Co-ouderschap; een gelijke verdeling van zorg en opvoeding

Hoewel mijn vriendin na de breuk met haar man was uitgegaan van een regeling ‘één weekend per twee weken’, opperde haar ex tijdens het laatste gesprek dat hij voor co-ouderschap wilde gaan. Dat was even flink schakelen voor mijn vriendin. Ze heeft altijd het standpunt gehad dat de kinderen beter af zijn bij haar. En eerlijk is eerlijk, ze stond er altijd alleen voor als het de opvoeding van de twee kinderen betrof. Maar bij mijn vriendin is het glas gelukkig altijd halfvol. Ze bedacht meteen dat het haar ook veel vrijheid zou geven als de kinderen wat vaker naar hun vader zouden gaan. “De regeling zou hem bovendien de kans geven om nou eindelijk ook eens echt een vader te zijn”, mijmerde mijn vriendin hardop.

Co-ouderschap
Co-ouders kiezen voor een gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken voor hun kinderen. De vraag is echter of deze verdeling handig is bij mijn vriendin. Want ze zullen wel regelmatig met elkaar moeten overleggen en afspraken moeten maken over de opvoeding. Simpele dingen als hoe laat moeten de kinderen naar bed, moet bij beiden wel gelijk zijn als de kinderen half bij de één en half bij de ander wonen.

Ook praktische zaken moeten oplosbaar zijn. Kan het kind naar school vanaf beide adressen? Hoe zit met sport- en speelafspraken? De ex-man van mijn vriendin woont een dorp verder op 5 km afstand. Goed overbrugbaar, maar het vergt wel wat organisatie. Zo zal hij zijn dochter in ‘zijn’ week met de auto naar school en van school moeten halen. En last but not least; hoe doe je dit alles als je een fulltimebaan hebt?

Alimentatie
Moet de één de ander alimentatie betalen als je de zorg 50/50 voor je rekening neemt? Wie krijgt de kinderbijslag? Wie profiteert van allerlei regelingen die de Belastingdienst heeft voor alleenstaande ouders? Bij wie moeten de kinderen eigenlijk officieel ingeschreven staan? Het is een misverstand dat bij een gelijke verdeling van de zorg, geen alimentatie betaald hoe te worden. Als het inkomen van de één substantieel hoger is dat het inkomen van de ander, zal er nog altijd een deel kinderalimentatie betaald moeten worden door degene met het hoogste inkomen. Belangrijk daarbij is dan wel dat je de kosten ook 50/50 verdeeld. Bij oudere kinderen kun je dit oplossen door ze ‘kleedgeld’ te geven, waarbij je allebei de helft bijdraagt. Bij jongere kinderen kun je ook samen een spaarpotje maken van waaruit kleding betaald wordt, door diegene die met het kind kleding gaat kopen.

Voor allerlei andere bijdragen, bijvoorbeeld de kinderbijslag gaat de SVB uit van de plek waar het kind woont. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de heffingskorting die je van de belasting krijgt. Je kunt bij twee kinderen bedenken om bij beiden één kind in te schrijven, je kunt ook afspreken dat degene die het ontvangt, de helft overmaakt naar de ander.

Het belang van het kind moet natuurlijk altijd voorop staan. Kan een kind de ‘onrust’ van het heen en weer pendelen tussen papa en mama goed aan? Kan het kind bij beide ouders gemakkelijk spelen met vriendjes en vriendinnetjes? Krijgt het kind van beide ouders voldoende begeleiding. Eén ding is zeker. Welke verdeling van de zorg je ook kiest, het is heel verstandig om alle afspraken vooraf met elkaar te maken. Dat kunnen afspraken over financiën zijn, maar het kunnen ook opvoedingsafspraken zijn. Het geeft je voor de toekomst houvast waarop je elkaar op kunt aanspreken.

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!