Eerlijk is eerlijk
9 november 2020
Regel je scheiding als je trouwt
21 januari 2021

Hoe zorg je ervoor dat kinderalimentatie voor de kinderen is?

Mijn nichtje gaat scheiden en moet omdat ze meer verdient dan haar toekomstige ex een groter deel van de kosten voor de kinderen op zich nemen. Ze verdelen de zorg 50/50 en naast de kosten van de kinderen die hij zelf moet financieren, moet mijn nichtje nog zo’n 400 euro aan alimentatie betalen. Voor de kinderen heeft ze alles over maar hoe weet ze nou zeker dat hij in de toekomst ook werkelijk de helft van de kosten op zich neemt? Of moet zij straks toch nog altijd de nieuwe kleding betalen?

Allereerst is het goed te kijken hoe de hoogte van kinderalimentatie wordt bepaald. Als coaches bij scheidingen hanteren we hiervoor de standaard die door het Nibud is gemaakt. Er wordt gekeken naar gezamenlijk inkomens en draagkracht. Ook het kindgebonden budget en de omgangsregeling spelen een rol. Hoe hoger je inkomen, hoe minder kindgebonden budget je krijgt. Dit bedrag is ook afhankelijk van het aantal kinderen en hun leeftijd. En er wordt ook gekeken naar de verdiencapaciteit van de ontvanger. Kan de ontvanger misschien zelf ook (meer) gaan werken. Die vlieger gaat niet op bij mijn nichtje, haar man werkt al fulltime.

Toen ze hem voorstelde om de alimentatie op een gezamenlijke rekening te storten, schrok hij. Hij had dit bedrag opgeteld bij zijn ‘inkomen’. Reden temeer voor mijn nichtje om dit onderwerp nog eens verder te onderzoeken. Kan ze hem verplichten om zo’n rekening te openen?

Twee soorten kosten
De kosten voor kinderen kun je splitsen in ‘verblijfskosten’ en ‘verblijfoverstijgende kosten’. Met verblijfskosten worden de dagelijkse kosten die een ouder heeft als een kind bij hem of haar verblijft (kosten voor eten, een uitje en vakanties) bedoeld. Bij verblijfoverstijgende kosten moet je denken aan kosten voor kleding, schoolgeld, telefoonabonnement, sport, zakgeld, verjaardagscadeaus enzovoort. In de situatie van mijn nichtje; als de ene ouder kinderalimentatie aan de andere ouder betaalt, gaat het daarbij meestal om een vergoeding in de verblijfoverstijgende kosten voor de kinderen.

Ouders kunnen ervoor kiezen om een zogenaamde kinderrekening te openen. Dit is een rekening waar zij beiden op kunnen kijken en van kunnen betalen. Van die rekening worden vervolgens de verblijfoverstijgende kosten voor de kinderen betaald. Op deze manier hebben beide ouders inzicht in de kosten en uitgaven. Mijn nichtje zou het bedrag van 400 euro wat ze moet betalen aan kinderalimentatie op deze rekening kunnen zetten. Dit gebeurt vaak bij ouders die kiezen voor co-ouderschap. Overigens kan mijn nichtje ervoor kiezen dat ze beiden uitgaven mogen doen of dat alleen hij dat mag doen, maar dat zij wel mee kan kijken.

Ouders kunnen ervoor kiezen om een zogenaamde kinderrekening te openen. Dit is een rekening waar zij beiden op kunnen kijken en van kunnen betalen. Van die rekening worden vervolgens de verblijfoverstijgende kosten voor de kinderen betaald. Op deze manier hebben beide ouders inzicht in de kosten en uitgaven. Mijn nichtje zou het bedrag van 400 euro wat ze moet betalen aan kinderalimentatie op deze rekening kunnen zetten. Dit gebeurt vaak bij ouders die kiezen voor co-ouderschap. Overigens kan mijn nichtje ervoor kiezen dat ze beiden uitgaven mogen doen of dat alleen hij dat mag doen, maar dat zij wel mee kan kijken. Helaas kan dit alleen als beide ouders toestemmen. Je kunt geen van beiden hiertoe verplichten. Het is dan ook belangrijk om met behulp van een onafhankelijke coach tot dergelijke afspraken te komen. Van tevoren goede afspraken maken, voorkomt geruzie in de toekomst. En het allerbelangrijkste; voor de kinderen is dat heel fijn!

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!