Hoe zorg je ervoor dat kinderalimentatie voor de kinderen is?
15 januari 2021
Birdnesting
9 februari 2021

Regel je scheiding als je trouwt

Hoe fijn is het om afspraken over alimentatie en zorgverdeling te maken als je dolgelukkig bent in je huwelijk? Het is een maf idee, maar er zit wat in. Het idee werd door schrijfster Saskia Noort geopperd naar aanleiding van de lancering van haar boek Bonuskind. De reden om dit boek te schrijven zijn ruim 6000 kinderen die jaarlijks te maken hebben met ouders die in een vechtscheiding liggen. De opmerking van hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns die stelt dat een echtscheiding een vorm is van kindermishandeling, raakte Saskia Noort zo hard dat ze besloot een boek te schrijven vanuit het perspectief van een kind.

Toen ik haar verhaal las, moest ik aan al die situaties denken waar ouders elkaar pijn blijven doen. De ex van mijn vriendin kan het niet laten om - als hij de kinderen haalt of brengt - altijd af te sluiten met de woorden dat mijn vriendin de schuldige is van het stuklopen van hun huwelijk. Hij is allang weer gelukkig met iemand anders, maar zij mag niet gelukkig zijn. En zij zijn niet de enige exen waarbij ik weet dat ze over en weer kwaadspreken over elkaar. Ze vechten om geld, betrekken daar steeds hun puberkinderen bij en zeuren over de tijden dat de kinderen bij de één of bij de ander zouden moeten zijn. Hoe moet dat voelen voor de jongeren die niet doof zijn. Hoe moet het zijn om toch naar beide ouders loyaal te blijven (want dat doen kinderen vaak)? Hoe moet het voelen om te zwijgen als er over en weer vragen zijn via de kinderen. Is mama vaak weg ’s avonds? Kookt papa wel altijd voor jullie?

Dat het pesten over de meest onbenullige zaken gaat, blijkt wel uit het verhaal van een andere vriendin. Zij halen de kinderen één keer in de twee weken voor een weekend op en krijgen ze steevast mee met versleten kleding, truien met vlekken en afgetrapte schoenen. Nadat ze de kinderen een aantal keer in het nieuw hadden gestoken, maar die kleding nooit meer terugzagen, besloten ze een om-de-veertien-dagen-garderobe aan te schaffen. Hoe triest is dat?

Een scheidingconvenant bij het huwelijk
Als je beseft dat het zo vaak fout gaat en dat de meest weldenkende mensen elkaar het leven zo zuur maken, is het helemaal niet gek om zaken van tevoren te regelen. Want eerlijk is eerlijk, als je een scheiding zou regelen op het moment dat je van elkaar houdt en elkaar het beste gunt, zou deze er compleet anders uitzien. Het belang van de kinderen vooropstellen, is dan veel minder lastig.

Stiekem mijmer ik er even over dat mijn baan als scheidingscoach er dan heel anders uit zou zien. Ik zou dan allemaal stellen tegenover mij krijgen die alles goed vinden van elkaar en binnen een uurtje heb ik de benodigde papieren dan in orde gemaakt…

Maar zonder gekheid. Een scheiding afspreken bij het huwelijk zal niet zo snel gebeuren. Met respect met elkaar omgaan met het besef dat wat je wil beëindigen ooit met goede bedoelingen begonnen is, helpt mensen wel. Zo ook het besef dat er in Nederland zo’n 16.000 kinderen zijn die ernstig beschadigd zijn, last ondervinden van de vechtscheiding van hun ouders. Niemand wil dat zijn of haar kind daarbij gaat horen!

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!