Regel je scheiding als je trouwt
21 januari 2021

Vogelnestjes

Vogelnestjes is de letterlijke vertaling van birdnesting; een term die steeds meer opduikt als vorm van co-ouderschap. Geen koffers pakken voor de kinderen als ze van de ene naar de andere ouder moeten. Geen problemen met vriendjes en vriendinnetjes. Niet twee fietsen, maar gewoon één. En maar één kamer om op te ruimen, voor veel kinderen is dat al lastig genoeg. Bij birdnesting blijven de jonkies in het vertrouwde huis of nest. Het zijn de ouders die heen en weer vliegen.

Mijn vriendin had jaren geleden deze vorm van co-ouderschap al bedacht, hoewel ze de term nog nooit eerder had gehoord. Simpelweg omdat ze in een fijn huis en dorp woont en niet wilde dat de kinderen naar de flat van haar ex-man moesten. Zij ging werken, sliep bij haar moeder of zus en hij nam het roer voor twee dagen over. Vaak deed hij meteen een klusje in huis, stiekem legde ze regelmatig een lijstje op tafel. Het was voor de drie kinderen hartstikke fijn en steeds vaker aten ze op de dag van de overdracht met zijn allen. Zelfs in de vakanties boekt mijn vriendin voor drie weken een tent. Hij start anderhalve week en bouwt de tent op en daarna lost zij hem af en ruimt de zooi weer op.

Maar ze waren niet voor niks uit elkaar. Inmiddels zijn er tien jaar verstreken met ups en downs. Soms kreeg ik verhalen waarbij ik dacht, jullie lijken nog wel een stel. Maar de week erna was het vooral een enorme opoffering en hadden ze weer hevige bonje. Eén ding is zeker; birdnesting is fijn voor de kinderen, maar het vraagt veel van hun ouders.

Hoewel je het in Nederland niet vaak hoort, zien we als scheidingscoaches dit soort vormen van afspraken groeien. Enerzijds omdat ouders oprecht rust en regelmaat voor hun kinderen willen, anderzijds ook omdat het vinden van een geschikte tweede gezinswoning vaak lastig is. Idealiter worden ex-ouders het zelfs erover eens om gezamenlijk een tweede kleine woning te huren of kopen voor de dagen dat ze niet bij de kinderen zijn. Maar met één of twee van die gedeelde woningen is een eigen leven opbouwen na een scheiding wel heel lastig.

Birdnesting kan goed werken als je vooraf een periode afspreekt om dit te doen. Het helpt als je samen het plan maakt om het bijvoorbeeld net zo lang vol te houden, tot de jongste naar school gaat of juist klaar is. Het helpt ook als een onafhankelijke derde met jullie meedenkt en om de paar weken de voorgang bewaakt. Maar bovenal helpt het als je met elkaar afspraken kunt maken en irritaties bespreekbaar maakt.

Ook over de kosten van de woning (of woningen) moeten duidelijk afspraken worden gemaakt. Wie doet wat en wie draait op voor de eventuele schuld of heeft juist het recht op de overwaarde bij een koopwoning? Ook met de belastingdienst moeten afspraken worden gemaakt. De eigen woning is niet langer van beide ouders en wettelijk gezien stelt de ene ouder de ander het huis ter beschikking. Door met de belastinginspecteur in gesprek te gaan, kunnen uitzonderingen worden gemaakt op deze regels. Vraag daarbij altijd een scheidingcoach om advies wat in jullie situatie het meest voordelig is. Bij de één is de woning op één naam financieel voordelig mede door het te ontvangen kind-gebonden-budget en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Voor de ander geldt dat de woning beter gekwalificeerd kan worden als woning van beide ouders. Als scheidingscoach zoeken we het één en ander graag voor je uit.

VRAAG ONZE SCHEIDINGSCOACHES GERUST OM MEER INFORMATIE!